Saker att göra på Öland med barn – äventyr för hela familjen

05 februari 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Välkommen till Öland – en ö som är lika rik på historia som den är på underhållning för barn och familjer. Med sin unika biologiska mångfald och kulturella arv erbjuder Öland en mängd aktiviteter som passar barn i alla åldrar. Från soliga stränder till lärorika museum och fantasifulla lekland, finns det något för alla små äventyrare på denna magiska ö. I den här artikeln utforskar vi de bästa barnaktiviteterna på Öland, så att du kan planera en oförglömlig semester fylld med spel, skratt och lärande.

Upptäck Ölands natur och djurliv

Öland är känt för sin fantastiska natur och det finns flera sätt att utforska den tillsammans med barnen. En av de mest populära destinationerna är Ottenby Naturreservat, där ni kan upptäcka ett rikt fågelliv och vackra vandringsleder. En annan favorit är Trollskogen, en del av Ölands norra udde, där barnen kan låta fantasin flöda bland de vindpinade träden och hemlighetsfulla ruiner. För den familjen som söker en mer aktiv upplevelse finns det gott om möjligheter att cykla längs med Ölandsleden eller varför inte ta en härlig ridtur i den öländska naturen. Med både skog, strand och alvar finns en variation av landskap som barnen kan utforska och lära sig om.

barnaktivitet öland

Kultur och lärande på barnens villkor

Öland bjuder inte bara på naturupplevelser utan även på kulturella aktiviteter som är både roliga och lärorika för barn. På Ölands Museum Himmelsberga kan familjen vandra bland historiska byggnader och lära sig mer om hur livet såg ut förr i tiden på Öland. Under sommaren arrangeras ofta särskilda barnaktiviteter och guidade turer som är anpassade för yngre besökare. I Borgholm finns slottsruinen som är spännande för barn i alla åldrar. Att gå på upptäcktsfärd bland de gamla murarna kan föra tankarna till riddartiden och skattjakter, och gör historia till en lekfull upplevelse.

Nöjen och attraktioner för alla åldrar

Ingen resa till Öland är komplett utan att you have besökt några av de många nöjesparkerna och lekplatserna som finns på ön. Ett populärt besöksmål är Ölands Djurpark, där barnen inte bara kommer ansikte mot ansikte med djur från hela världen utan också kan njuta av vattenland och nöjesfält. Små barn kommer att älska Algutsboda Lekland, där de kan klättra, rutschkana och upptäcka lekens under i en trygg inomhusmiljö. För de lite äldre barnen erbjuder Fyrklöverns äventyrsgolf i Köpingsvik en rolig utmaning för hela familjen.

Lådbilslandet – en fantasifull värld

Glöm inte att besöka en av de mest uppskattade platserna för barn på Öland – Lådbilslandet. Här kan barnen köra en av de pedaldrivna lådbilarna runt en lekfull bana full med roliga stopp. Vad sägs om att handla i en lådbilsaffär eller tanka på lådbilsmacken? Barnen tar rollen som förare i en miniatyrstad och får uppleva hur det är att köra bil på ett säkert och lekfullt sätt.

Barnaktiviteter på Öland ger inte bara glädje och underhållning utan skapar även möjligheter för familjer att lära, utforska och växa tillsammans. Oavsett om ni är ute efter en avkopplande dag på stranden, en spännande historielektion i slottsruinen eller adrenalin hos Lådbilslandet, erbjuder Öland äventyr och upplevelser som alla barn kommer att älska. Packa väskorna och gör er redo för en semester där ni utforskar saker att göra på öland med barn.